AMPHORA
Het Amphora project is een experiment dat begint bij wijlen Pierre Weyand, een wijnmaker die wijngaarden overnam van de mytische wijnmaker Eric Callcut en net als hem met veel respect voor de natuur in zijn wijngaard werkte. Hij maakte wijn zonder artificiële toevoegingen of ingrepen in de wijnkelder. Zijn doel was om met zo gezond en zuiver mogelijke druiven zo’n puur en eerlijk mogelijke wijn te maken. Om deze filosofie verder uit te diepen, gebruikte hij een amfoor. Een amfoor geeft, in tegenstelling tot een eikenhouten vat, geen smaak af. En omdat terracotta poreus is, krijg je een subtiele zuurstofuitwisseling die de wijn verfijnt, precisie geeft en homogener maakt. Natuurwijn die rijpt op een amfoor, is wijn in zijn meest naakte vorm. Het is puur sap, van gezonde druiven, zonder toegevoegd sulfiet. Het is wijn waarin je elk detail van het wijn maken proeft. Door Pierre Weyand’s wijn te proeven, leer ik dat een amfoor wijn een ongeziene zuiverheid, mineraliteit en smaakprecisie kan meegeven. Omdat ik nog wijnmakers ken waarvan ik vermoed dat ze in staat zijn uitzonderlijke wijn te maken wanneer je hen een amfoor geeft, besluit ik na diens plotse overlijden de amforen uit de kelder van Pierre te recupereren en er ook enkele nieuwe aan te kopen. De eerste amfoor geef ik aan de jonge ambitieuze wijnmaker Etienne Thiebaud uit de Jura. Hij is iemand die - net als Pierre - heel zuiver werkt, geen sulfiet gebruikt en wijn van hoog niveau maakt. Thiebaud is meteen voor het experiment gewonnen en in het najaar van 2012 ging de eerste mengeling van Savagnin en Chardonnay op de oude amfoor. Ondertussen maakten ook Alexandre Jouveaux, Michel Guignier, Grégoire Perron, Renaud Bruyère & Adeline Houillon al wijn op de amforen die ik hen gaf.
wijnsoort: rode wijn
druif: 100% gamay
opvoeding: op amfoor gedurende 12 maand
inhoud: 75 cl.